Tanssi

Andalusialainen Romanien Tanssi Flamenco osa 2

Perinteisesti flamenco on ollut soolotanssimista. Sen perinteissä näkyy siihen mukaan tuotu yhteensulautuminen andalusialaisten, mustalaisten ja arabien, että juutalaisten tuomat vivahteet.

Sitä laulettiin, soitettiin ja tanssittiin kansantanssina ja se kuului arkeen monessa yhteisössä ja perheessä. Edelleenkin mustalaisten ja andalusialaisten perinteisissä juhlissa ja tapahtumissa sillä on suuri rooli. Tanssi siis yhdistää. Flamencoa tanssitaan nykypäivänäkin erilaisissa ravintoloissa ja tansseissa.

Flamenco kitara

Flamenco kitara on omanlaatuinen tyylilajinsa myöskin. Ennen kitaran rooli flamenco musiikissa oli olla taustalla laulajalle ja musiikille, mutta nykypäivänä se on kansainväliseksi levinnyt yleinen kitaramusiikin lajinsa. Siinä yhdistyy flamencolle tuttu rytmikkyys ja vahvuus pehmeisiin osioihin ja näin ollen kitaraan saadaan oma ainutlaatuinen musiikillensa ja juurillensa tyypillinen soundi. Soolo kitaristit kylvävät mainetta ympäri maailmaa ja monet muusikot opettelevatkin flamenco kitaraa ja sen soittoa sen trendikkyyden vuoksi. Kitaristille on tärkeää se, että esityksessä ilmaistaan tanssijan kaltaisia tai laulajan kaltaisia tunne myrskyjä voimakkaasti kitaran soiton ohella. Ilmeikkyys ja tunnepitoinen soittaminen yhdistettynä vaihtelevaan musiikin, jossa taistelevat äkkinäiset ja jyrkät rajummat soinnut ja melodiset kaihoisat soitot toisiinsa. Kaikista kitaristeista ei ole flamencon soittajiksi, sillä se on tunteenilmaisultaan todella voimakasta soittamista ja vaatii sen soittajalta paljon tunnetta.

Flamenco tanssin historiaa

Flamenco on rytmikästä, voimakasta tunneilmaisua ja terävästi purkautuvaa tanssia. Sen juuret eivät ole kaukana historiassa, vaikka tosin sen todellisia ensi askelia ei tiedetäkään, sillä sen historiaa ei tunneta niin hyvin. Flamenco on periytynyt sukupolvelta toiselle ja ajan saatossa siitä on kirjoitettukin, mutta alkuajoista ei ole mitään dokumentoitua tietoa olemassa. Vaikka tanssissa on yhdistynyt monet kulttuurit keskenään sen suurimmat juuret ulottuvat kuitenkin mustalaisiin, jossa se on perinteenä kirjaimellisesti siirtynyt isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Mustalaisten kärsimykset ja vaino näkyy flamencossa vahvasti, sillä tanssin ja laulun kautta he ilmaisivat köyhyyttä, pakoa ja nälänhätää. Tanssilajin ja tanssiminen on kuulunut rahvaalle ja ei koskaan oikein menestynyt hoveissa tai aateliston piirissä ja siksi voisikin sanoa tämän tanssilajin olevan todellista andalusialaista kansanperinnettä. Se, että tanssi on tullut köyhältä kansalta, näkyy kokonaisuudessa. Sen vivahteikkuus ja ilmaisun vapaus on vieläkin nykypäivää ja kaikki kaavamaisuus ja järjestys on jätetty sivuun. Jos vertaa flamencoa ja balettia keskenään huomaa suuren eron siinä, miten vapaasti voidaan omaa tulkintaa tehdä ja kuinka tuntemuksia ilmaistaan. Aateliston suosima baletti on kaavoihin kangistunutta ja jollakin muodolla hyvinkin muodollista tanssimista ilmeettömästä, kun taas flamenco on räjähtelevää ja pirskahtelee tunnemyrskyä.

Flamenco valtasi maailman

Flamencon kulta aika teki monista flamenco kitaristeista ja laulajista sekä tanssijoista maailmankuuluja. He kiersivät ympäri maailmaa esiintymässä, kun taas Espanja kasvatti mainettaan flamencon keksijämaana. Kasvava turismi toi uudenlaisen esiintymisen sen ympärille ja ympäri maata perustettiin erilaisia flamenco yökerhoja sekä kahviloita. Röyhelömekot olivat jokaisen lapsen unelmana yhtä lailla, kuin ballerinan ammatti ja laulukahvikoiden kanta laulajat alkoivat menestyä taiteilija legendoina ympäri Eurooppaa. Flamencon ympärille tuli erilaisia festivaaleja ja nykypäivänä sitä opetetaankin niin musiikin, laulamisen kuin tanssimisen suhteen ympäri maailmaa. Flamencon kanssa yhdistyvät erilaiset tanssilajit ja musiikit sointuvasti ja intiiminen tanssiesitys vetää tuhat päisiä jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä katsomaan esityksiä erilaisiin konsertteihin. Kaupallisuutensa vuoksi kuitenkin sen perinteikkyydestä pitävät tahot pelkäävätkin sen sulautuvan liikaa populäärimusiikkiin ja menettävänsä juurensa.

Flamenco valtasi maailman