Tanssi

Baletin Monimuotiset Tanssityylit

Baletti on länsimaisessa historiassa sen kaikkein vanhimpia taiteellisen tanssi tyylejä. Se on hyvinkin orjallisia sääntöjä noudattavaa näyttämötaidetta ja sen nimi viittaa Italian sanaan balletto, eli pieni tanssi. Baletin kautta luotiin erilaisia niin poliittisia kuin ideologisia esityksiä. Sen kautta viestittiin ja tuotiin esille erilaisia tyylisuuntautumisia.

Romantiikka on aina kuulunut balettiin ja erilaiset fantasiat ovat osa sen historiaa. Usein baletti esityksissä on pääpari, jotka toimivat suurimpina tähtinä ja teknisinä osaajina baletissa. Tämä pari muodostui romantiikan ideologian ja tyylin mukaisesti usein miehestä ja naisesta, joiden ympärille rakennettiin rakkaustarina. Baletissa on usein tarkat liikkeet ja niiden yhdistelmistä muodostetaan esitys. Painovoimattomuuteen tähtäävä tyylilaji on ominainen baletille. Siksi baletti tanssijat usein tanssivatkin varpaan kärjillään. Italiassa ja Ranskassa perus balettiliikkeiden opiskelu kuului yleissivistykseen ja sillä luotiin eroa hovin ja maalaisten välille. Oikeaoppisuutta korostetaan edelleen ja muun muassa Venäjällä, jossa baletti on edelleen yksi arvotetuimmista taiteen lajeista baletti kouluun, pyritään jo menemään pienenä lapsena ja siellä asutaan ja opiskellaan koko elämä hyvin kurinalaisessa ympäristössä kaukana omasta perheestä. Balettiin valitettavasti nykypäivänä ja ennekin on yhdistetty huonovointisuutta ja monia kuoleman tarinoita on tullut julki siitä, kun ballerinat pudottavat painonsa niin alhaalle, että aliravitsemus vie hengen mennessään. Myös erilaiset balettikoulut, joiden kurinpitoon on kuulunut väkivaltaa ja erilaisia kamalia rangaistuksia on sellainen aihe, joka varjostaa baletin historiaa. Erilaiset tavat tulevat eri koulukunnilta baletissa, joista tärkeimmät ovat italialainen, englantilainen, ranskalainen ja venäläinen baletti. Uskotut baletin fanit pystyivät erottamaan nämä tyylilajit helposti toisistaan, vaikka kuitenkin puhutaan samasta tanssilajista.

Baletti tyylit

Venäjän ollessa nykyäänkin se tunnetuin baletin ystävä maa, on baletti kuitenkin kovassa huudossaan vielä Ranskassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa balettia esittää vain kansallisoopperan yhteydessä toimiva yhteisö. Hovibaletti syntyi ensimmäisistä askelistaan jo Italian renessanssiajalla 1400-luvulla ja se oli aatelisten huvittelumuoto sekä kuului heidän perussivistykseensä. Tansseja järjestettiin hoveissa, joihin osallistuivat aatelistot ja heidän vieraansa. Teattereita baletin ympärille alkoi rakentua vasta seuraavan vuosisadan loppupuoliskolle, sitä ennen baletti oli lähestulkoon kokonaan vain virkistykseen ja omaan huvitteluun. Aluksi balettiin osallistutettiin hoviväkeä ja aatelistoa omilla osuuksillaan tai baletti koostui täysin heidän omasta esityksestään, kunnes hiljalleen ammattiballerinoja sekoitettiin esityksen mukaan varsinkin koomisten ja hullunkuristen hahmojen tilalle, jotta hoviväkeä ei tarvinnut nöyryyttää tai heitä ei pantu pilkan alaiseksi. Tanssi yhdistyi hyvin oopperaan ja 1600 luvun lopulla esitykset suuntautuivatkin enemmän hoveista teattereihin balettioopperan muotoon. Teokset olivat tuohon aikaan pitkiä, tunteja ja tunteja kestäviä näytelmiä, joissa yhdistyi ooppera, baletti ja sanat ja runot. Myöhemmin sanat ja runollisuus jäi pienemmälle huomiolle ja esityksissä keskityttiin musiikin ja liikkumisen sekä kasvojen ilmeiden välityksellä välittämään tunteet ja ilmaisut katsojille. Balettia pitikin osata tulkita ja siitä tulkitsemisesta tulikin suuri rooli hovin pöydissä ja keskusteluissa. Alunperäisessä baletissa tanssittiin pitkillä hameilla ja yksi suunnan näyttäjistä naisballerinoilla oli La Camargo, joka lyhensi pitkän hameen helmoja niin, että nilkat vilkkuivat, jotta yleisö voisi kiinnittää huomiota enemmän hänen jalkatyöskentelyynsä, jonka kuvailtiin olevan ilmiömäistä. Baletti irtaantui oopperasta vasta myöhemmin 1700 luvulla, kun muutamat baletin mestarit halusivat tuottaa baletista omaa taiteenlajiansa. Mimiikkaan keskittyvä sanaton balettiesitys ja sen erilaiset tarinat ja koreografiat alkoivat luoda omaa taiteenlajiaan maailmalle, lähinnä Eurooppaan. Balettiin yhdistettiin myös tavallinen kansa, joka nosti baletin suosiota entisestään.

Baletti tyylit