Tanssi

KUN ON TARPEEKSI LUOVUUTTA

Olet aloittanut tanssiharrastuksen ja nyt alkaa tuntua siltä, ettei enää kiinnosta? Ryhmässä tanssiminen tai tanssiminen tiettyjen sääntöjen mukaan voi kyllä helposti tulla tylsäksi, jos et yleensäkään käyttäydy muiden mukaan ja olet tottunut olemaan enemmän itsenäinen kuin tiimi-ihminen. Varsinkin silloin, kun oma mielikuvitus piirtää parempia kuvioita kuin ryhmässä tanssitaan, innostus tanssin harrastukseen voi helposti tippua lähes nollatasolle ja tanssitunnit muuttuvat tavallisiksi rutiinimaisiksi ja pakollisiksi liikuntatreeneiksi. Sitähän se tanssin harrastaminen ei kuitenkaan ole, vaan se on ennen kaikkea taidetta ja vasta sitten tekniikkaa sekä liikuntaa. Mitä tällaisessa tilanteessa teet, jos harrastuksen jättäminenkään ei tunnu kovin hyvältä ratkaisulta ja tanssilla on kuitenkin suuri merkitys omassa elämässäsi?

Vaihda Maisemaa

Välillä tanssiryhmistä muodostuu aika luovia yhteisöjä, joissa jokaisella mielipiteellä on merkitystä ja ryhmän toteuttamia projekteja kehitetään koko ajan osallistujien palautteen perusteella. Jos tämä ei ole sinun tapauksesi eli ryhmässäsi vallitsee imperialismi, kun valmentaja päättää kaiken ja muut vain noudattavat hänen päätöksiä, tällaisesta ryhmästä kannattaa lähteä – jos omalle luovuudelle ei ole tällaisessa ryhmässä tilaa. Tämä ei ole valmentajan vika, että hän päättää kaiken eikä kuuntele mielipiteitä ja palautteita: mitä todennäköisimmin, hän on valmis ottamaan kaikkia mahdollisia kommentteja vastaan, mutta ryhmältä niitä ei vaan yksinkertaisesti tule. Tämä on raskas tilanne myös itse valmentajalle, joten häntä ei ainakaan tarvitse syyttää. Helpoin ratkaisu on todellakin tanssiryhmän vaihto. Sama koskee pariasi, jos harrastat paritanssia. Joskus kehityksesi tanssimaailmassa voi olla erittäin hidasta vuosien aikana, mutta ryhmän vaihdon jälkeen voit saavuttaa merkittäviä tuloksia jo yhden kuukauden aikana. Tämä on siis normaalia ja oma menestyksesi riippuu kyllä sekä itsestäsi että siitä ryhmästä, jossa harjoittelet.

Vaihda Maisemaa

Perusta Oma Tanssikoulu

Onko tilanne niin, että saat omasta tanssistasi aina paremman kuin ryhmässä tapahtuvien harjoitusten tulos? Onko tilanne lisäksi niin, että sinulla on koko ajan uusia ideoita tanssista ja näet melkein valmiin uuden tanssiohjelman kaikessa musiikissa, mitä satut kuulemaan? Oletko lisäksi avoin ja rohkea henkilö? Siinä on kolme tekijää, jotka suorastaan huutavat siitä, että sinun on aika perustaa oma tanssikoulu. En tarkoita sitä, että sinun pitäisi hankkia tai rakentaa kokonainen erillinen talo, ripustaa siihen kyltti ”Uusi Tanssikoulu” ja mainostaa sitä kaikkialla, jotta saisit maksettua pankkilainasi takaisin. Tarkoitan sitä, että voit aloittaa uuden vaiheen tanssiharrastuksessasi ja tehdä sitä joko sivutyönä tai siirtyä tanssimaailmaan kokonaan. Jokaisessa Suomen kaupungissa on olemassa tiloja, joita voi vuokrata kaveriporukalla esimerkiksi koripallon tai sulkapallon pelaamiseen, ja tanssitiloja löytyy myös tarpeeksi. Eihän se ole mikään pakko, että tilassa on parkettilattiat ja hienoja peilejä ja verhoja 1800-luvulta, vai mitä? Tilojen vuokrahinnat ovat yleensä hyvin ystävällisiä, ja mitä enemmän tanssijoita ryhmääsi tulee, sitä edullisemmaksi hinta muodostuu.

valinnanvapaus

Suhteita voit rakentaa kaikissa ryhmissä, missä olet joskus tanssinut. Ei se ole asiakkaiden viemistä, kuten voisit ajatella, vaan ihan normaalia kilpailutoimintaa ja lisäksi valinnan vapauden laajentamista niille, ketkä sitä tarvitsevat. Mainostaminen onnistuu hyvin myös sosiaalisessa mediassa, ja erittäin toimiviksi ovat osoittautuneet sinun kuvaamasi tanssivideot. Ja niin: jokainen menestyvä yritys on aina ainutlaatuinen. Sinun pointtina voivat olla tietty pukukoodi tai keskittyminen korkkareilla tapahtuvaan tanssiin: haastavaa, mutta erittäin naisellista. Siinä vaiheessa, kun ensimmäiset tunnit on pidetty ja tanssijoiden määrä on vain kasvamassa, inspiraatiosi ja luovuutesi tanssissa alkaa kehittyä paljon nopeammin kuin aikaisemmin. Kyllä me niitä tanssistudioita haluamme enemmän!