Tanssi

Latinalaistanssilajit

Latinalaistansseihin kuuluvat kilpatanssilajit kuten Samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive.

Ne muodostavat yhdessä latinalaisen tanssin perustan ja ovat kaikki omia kilpatanssilajejaan. Samba kehittyi Brasiliassa ja sillä on niin portugalilaisten valtaajien kuin afrikkalaistenkin juuret. Portugalilaiset toivat vallattuaan aluetta mukanansa afrikkalaisia orjia, jotka soittivat rytmikkäitä rumpuja ja tanssivat vapaa-ajallaan. Tämä tanssiminen ja rytmikäs soitto kiinnosti kovasti portugalialisia ja näin he kehittelivät siitä omantakeisen rytmikkään taiteen lajin.

Samba

Sambassa yhdistyy soulmainen ja funkmainen rakenne ja sitä tanssittiin joko soolona tai parin kanssa. Sambakulkueet ovat yksi suurimpia turistinähtävyyksiä koko Brasiliassa ja houkuttelevat paikalle vuosittain huikeita määriä turisteja ihailemaan tuhatpäisiä kulkueita. Sambakarnevaalit ovat tanssikilpailujen aatelia, joissa erilaiset Sambakoulut kilpailevat asuillaan ja omilla musiikeillaan sekä koreografioillaan suosiosta. Suomessa toimii aktiivisesti monia sambakouluja ja joka kevät järjestetään myös Suomessa omat sambakarnevaalinsa, kuten myös kaikkialla muuallakin maailmassa. Sambasta on tullut suosittu ja kansainvälinen tanssilaji ympäri maailmaa ja sitä tanssitaan säännöllisesti lähes kaikkialla. Koreat asusteet, höyhenet ja karnevaalitunnelma kiteytyy tanssilajiin. Pari samba on kutienkin hieman eroavainen perinteisestä kulkue sambasta ja se on karnevaalisambaa hitaampaa tempoltaan.

Rumba ja muut latinalaiset tanssilajit

Rumba ja Samba muistuttavat nimeltänsä toisiansa, mutta ne ovat peräisin aivan eri maantieteellisiltä sijainneilta, sillä rumba tulee Kuubasta ja Samba Brasiliasta. Rumballa ei ole tiettyä kaavaa vaan se on yleinen nimitys kyseiselle tanssityylille. Rumban toinen nimi eli bolero on tunnetumpi nimi rumba musiikille ja itse rumba yhdistetäänkin usein vain tanssi osuuksiin. Eli voisi9 jopa sanoa, että rumbaa tanssitaan boleron tahtiin.  Rumbassa tärkeää on katsekontaktin säilyminen ja viettelys. Sitä kutsutaan myös kosinta tanssiksi. Rumban perus askel on helppo oppia, mutta sen tempo on nopea ja tästä syystä se ei ole helpoimpia tanssilajeja aloittaa latinalaisista tanssilajeista. Paso Dople tanssityylillä viitataan härkätaisteluun ja sitä usein sekoitetaankin flamencoon vaikkakin tyyliltänsä ne ovatkin erilaisia lajeja. Paso Dople on erittäin suosittu kilpatanssilaji. Siinä mies on usein pukeutunut ja eleiltään härkätaistelijamainen ja nainen on välillä itse härkä ja sitten taas välillä esittää punaista viittaa, millä härkää härnätään. Tästä voikin jo päätellä mistä laji on kotoisin ja sen syntysijat ovatkin espanjalaisia, mutta alun perin tämä tanssilaji on kuitenkin kotoisin Etelä-Ranskasta. Jiven juuret taasen löytyvät 1940-luvulta, jolloin tämä kilpatanssilaji kehiteltiin ja sillä on yhdysvaltalaiset taustat. Tanssin suosittavuus ei ole kuitenkaan samaa tasoa kuin cha-chan, rumban ja samban ja sen hiipuvuus näkyy selvästi kilpatanssissa. Jive on erittäin nopea tanssi ja vaatii paljon jalkatyöskentelyä. Niin naisilla kuin miehillä liikkuvuus ja varsinkin lantion liikkuvuus ja selän notkeus on plussaa. Jive on lähes aina paritanssia. Jive on kaikista kilpatansseista kaikkein nopeatempoisin ja vaikein sitä kautta ajateltuna. Monesti sitä sekoitetaan paljon swing ja rock ‘roll tanssiin. Kutakuinkin voisi summata, ett6ä kaikki nämä latinalaiset kilpatanssit ovat nopeatempoisia ja erilaisia toisiinsa verrattuna. Askelkuvoissa löytyy eroja ja tempokin mukautuu ja rytmittyy tyylin mukaisesti. Se, jos harrastaa yhtä kilpatanssia, on siitä vaikea hypätä toiseen sillä suoranaisesti tanssilajeja ei yhdistä mikään muu kuin niiden kilpataustat. Tanssijat usein pysyvätkin omassa lajissaan tai siirtyvät sittemmin tanssimaan tanssilajin syvemmille kulttuurisille juurillensa. Kilpatanssia usein harrastetaan parin kanssa, mutta kursseille voi ilmoittautua yksinkin. Pari löytyy usein harrastuksen jatkuessa ja kilpatasolle vaaditaan vahvaa luottamusta ja yhteistyötä parin kanssa.

Rumba ja muut latinalaiset tanssilajit