Tanssi

Mitä On Nykytanssi

Nykytanssia terminä ei tunneta kovinkaan hyvin, sillä se onkin aika lailla vain yleinen nimi kaikille nykyajan tanssilajeille. Nykytanssi on kuitenkin tanssipiireissä vakiintunut termi, jolla tarkoitetaan lähinnä modernin tanssin ja näyttämö ja taidetanssin eri muotoja.

Nykytanssia ei siis ole latinalaistanssit tai latina amerikkalaiset tanssit eikä muinaiset tai perinteiset tanssi muodot. Nimenä se viittaa siis taiteelliseen luomiseen ja tanssiin. Nykytanssin edeltäviä tanssilajeja ovat olleet modernin tanssin lisäksi jazztanssi, vapaa tanssi, ilmaisutanssi ja postmodernitanssiminen. Sen lisäksi 80-luvulla tuli tanssisuuntaus, joka oli nimeltänsä uusi tanssi, jolla oli oma merkityksensä sillä aikakaudella. Nykytanssi voi olla siis melkeinpä mitä vaan ja niin myös sen taustalla oleva ääni ja musiikkikin. Joskus tanssi voi tapahtua täydessä hiljaisuudessa ja joskus tanssija voi vaikkapa tuottaa ääntä esitykseen suullansa tai kehollansa tai millä vaan. Feministi liike myös käytti nykytanssia paljon irrottamaan naisen sen kaavoista ja näyttämään naiseuden sellaisena, kun se on. Kehollinen ilmaisu siis vavisutti historiaa. Nykytanssin uranuurtaja Isadora Duncan oli yhdysvaltalainen, mutta suurimman yleisön hän kuitenkin keräsi eurooppalaisista, jotka ihastuivat tanssimiseen, joka oli täysin päinvastaista kuin oli baletti.

Nykytanssin historiaa

Moderni tanssiminen on ollut olemassa ja suosittua kuusikymmentä luvulta alkaen Suomessa, jolloin haettiin ja haluttiin muuttaa tanssimisen muotoa. Sillä luvulla Suomessa villitsi taiteellisuus ja tulkinnan vapaus ja nykytanssille tuli tilaa muiden vakiintuneempien tanssien joukosta. Ilmaisu ja tunteiden näyttäminen ja tulkinta ovat aina kuuluneet tanssimiseen. Muissa tanssilajeissa askelkuviot ja rytmi kuitenkin määrittävät suuresti tanssimista. Tähän haluttiin muutos ja lähdettiin kehittämään tanssia, jossa ei ole rajoja. Nykytanssi voi siis olla melkeinpä mitä vaan nykypäivänä. Se on keholista tulkintaa ja ilmaisua musiikin tahtiin ja siinä ei ole määräävässä tekijässä niinkään mikään muu kuin tanssijan oma koreografia. Siihen voi yhdistää lähes mitä musiikkia ja minkälaisia askelia tai liikkeitä tanssija tai koreografi haluaa. Kurinalaisuudesta tahdottiin päästää irti ja entisajan balettitanssijat kehittivät nykytanssin vapauttamaan tanssimisen vanhoista kaavoistaan. Nykytanssia voisi kutsua myös vapaaksi näyttämötaiteeksi. Vapaampaa tanssimista alettiin arvostaa suuresti. Siinä korostettiin muun muassa kehon omia liikesarjoja ja liikkumisesta tehtiin lähtökohtaisesti juurikin baletin vastakohtaa. Nykytanssissa näytetään maan painovoimaa ja niin sanotuista rumistakin ja painavista liikkeistä tehtiin näyttäviä ja osa koreografiaa. Näin päästiin baletin painovoimattomuudesta, ihmisen omiin liikeratoihin ja sen kömpelyyteen. Nykytanssissa usein myös tanssin tyypin mukaisesti myös käsitellään esityksissä ihmisten maailmaa ja arkipäivää, kun taasen baletissa useinkin puhuttiin fiktiivisestä maailmasta ja satuhahmoista sekä jumalista ja fantasiasta.

Muita nykyajan tanssin suuntauksia

Modernista tanssista ei ole enää pitkä hyppy muun muassa kontakti-improvisaatioon, joka on tanssimuoto, jossa jatkuvan ruumiin kontaktin avulla kaksi tanssijaa tai jopa useampikin vaihtavat liikkeitään ja tunnustellen muovaavat painopistettä ja painon jakautumista asentoihin, joihin keho heitä vetää ja näin ollen saadaan tanssimista, joka perustuu kehon liikkumiseen ja täysin improvisaatioon. Jazztanssi on afroamerikkalaisen kulttuurin kautta syntynyt uusi tanssilaji, jossa rytmi ja musiikin sekä tanssijan välinen yhteys on se tärkein osa-alue. Eli tanssijan meno ja liikkeet määräytyvät musiikista, jota käytetään ja täten se voi olla myös improvisaatiota musiikin mukana. Tarkkoja liikkeitä ei jazz tanssissakaan ole vaan tanssijoilla voi olla omat uniikit tapansa. Showtanssi taas on kaikkien modernien ja perinteisten tanssien sekoitus, joka perustuu katsojaan ja hänelle annettuun näytökseen. Showtanssi on siis enemmänkin esitys kuin tanssisuuntaus.

Muita nykyajan tanssin suuntauksia