Tanssi

Salsaa Suomessa ja Ulkomailla

Latinalaisamerikkalaisen tanssin timantti Salsa valloittaa niin Suomessa kuin ulkomailla, sen suosio on jatkuvasti nousussa ja yhä nuorempi sukupolvi innostuu sen tarjoamista kilpailu ja harrastusmahdollisuuksista.

Salsa on pitkälle vietyä, viettelevää ja kilpatanssinakin tunnettu tanssilaji ja taidetta. Se tunnetaan ympäri maailmaa ja sitä tanssitaan niin parin kanssa kuin ryhmässäkin. Salsassa on monta tasoa ja siksi aloittelevan tanssijankin on helppo tulla mukaan. Maailmankuuluksi edennyt kuntoilulaji Zumba on rytmikästä kuntoilutanssia ja saanut paljon vaikutteita salsasta ja ehkäpä tästä syystäkin salsa tunnetaan jo joka kolkassa. Sen kaupallinen arvo on suuri. Nopeat liikkeet ja lantion taipuvuus ja liikkuminen ovat ominaisia asioita salsaa tanssiville henkilöille. Salsa nimenä tulee espanjankielisestä sanasta, joka tarkoittaa kastiketta. Salsassa on kahdeksanjakoinen musiikki, mutta se on niin monipuolista musiikkia, että jako voi nykypäivänä olla myös toisenlainen. Se on rytmistä musiikkia ja suhteellisen pienessä tilassa pystytään tanssimaan salsaa, sillä tanssija ei lavalla paljon liiku vaan pysyy kutakuinkin pienen ympyrän sisällä pois lukien parisalsassa, jossa on hieman pidempiä vientejä ja askel yhdistelmiä. Salsa on positiivinen tanssilaji ja siihen kuuluvat tunteet, mutta suuret negatiiviset tunteet usein nähdään vain teatterillisessa salsassa lavoilla, kun taas perinteisessä salsassa paistaa ilo ja hymy.

Kaksi erilaista salsan muotoa

On olemassa kahta erilaista salsan tyylilajia, toinen niistä muistuttaa kovasti kuubalaista rumbaa ja onkin peräisin samoilta syntysijoilta. Kuubalaistyylisessä salsassa liikkeet ovat parin kanssa kolmion mallisia ja siinä ollaan hyvin lähellä toistensa kehoja, tätä kutsutaan casino salsaksi. Sen liikkeet ovat vietteleviä ja pyöreitä ja joustavia. Kun taas crossbody tyylisessä salsassa ollaan usein parin kanssa vastakkain ja mies sekä nainen liikkuvat samaan aikaan ja suorassa linjassa toisiinsa nähden. Tämä on tunnetumpi salsa laji kilpailukentässä, joskin siitä jää puuttumaan jossakin mielessä Salsan viettelykseen ja intiimisyyteen perustuva osuus monen perinteisen salsaa tanssivan mielestä. Salsasta on ala laji, joka tunnetaan nimellä pashatta, joka taasen on vielä kuubalaista versiotaan intensiivisempi ja nainen käytännössä istuu miehen polven päällä ja liikkeet ovat hyvin myötäileviä ja kiinni toisissaan. Salsa voi olla nopeatempoista tai hyvinkin sensuellia riippuen musiikin temposta. Latinalaisen Amerikan musiikki on usein perustuva salsaan ja sen alalajeihin ja siksi musiikkityylejä löytyykin tanssijoille laidasta laitaan. Rumba ja salsa ovat hyvin lähellä toisiaan ja usein salsan tanssijat tanssivatkin myös rumbaa. Suomesta löytyy jokaisesta isommasta kaupungista aktiivisia salsan tanssikeskuksia, joissa paistaa yhdessä tekeminen ja yhteneväisyys. Moni suomalainen karttaa kuitenkin salsaa, sillä se on sensuellia ja toisen lähelle menevää tanssia, johon suomalainen tanssihistoria ei oikein ole koskaan syttynyt. Salsa on siis suomalaiselle eksoottista tanssimista ja monilta osin voi olla vaikeaa aluksi sisäistää sen liikkuvuus, rytmitys sekä myös lähellä oleva pari. Salsaan pääsee tutustumaan alkeiskursseilla joko parin kanssa tai ilman. Salsan ympärillä on kasvava yhteisö ja erilaisia salsa tapahtumia järjestetäänkin jo ympäri Suomea. Suurin osa tapahtumista kuitenkin painottuu pääkaupunkiseudulle, jonne pienemmiltä paikkakunnilta tehdään tutustumis- ja tapahtuma matkojakin. Salsaa voi myös lähteä opiskelemaan intensiivikurssille vaikkapa latinalaiseen kulttuurin, jolloin tanssia pääsee opiskelemaan sen juurilla. Salsa sopii kaikille ja kaikenikäisille, mutta intensiivisyytensä vuoksi usein vasta täysi-ikäisille tanssijoille. Tanssi taustaa ei tarvitse olla lajin aloittamiseksi. Salsa on kansainvälistä ja sitä sen opittuaan on helppo tanssia myös ulkomailla ja reissun päällä erilaisissa salsa kahviloissa sekä yökerhoissa.

Kaksi erilaista salsan muotoa