Tanssi

Tanssin Historiaa

Ihminen on tanssinut läpi aikakausiensa, jo muinaisissa luolamaalauksissa käy ilmi, että tanssiminen on kuulunut silloinkin perinteisiin karkeloihin ja kulttuuriin.

Joissakin kulttuureissa se on kiellettyä ja jopa syntistä ja taas toisissa se kuuluu jopa päivittäiseen elämään. Joissakin paikoissa ja uskonnoissa sekä kulttuureissa tanssilla on viestitty asioita, kerrottu tarinoita. Joissakin taas se kuuluu vahvasti transsiseen uskonnolliseen rituaaliin tai vaikkapa sotaharjoituksiin. Joissakin paikoissa tanssilla hurmataan puolisot ja houkutellaan vastakkaista sukupuolta ja joissakin se on enemmänkin ryhmää yhdistävä keino ilmaista itseään. Se on selvää, että tanssi on taidetta. Sillä ilmaistaan tunteita ja sillä viestitään muita asioita. Sillä vapautetaan kehoa stressistä ja sillä haetaan elämyksiä. Sillä parannetaan liikkuvuutta ja venyvyyttä ja kuntoa ja se voi olla sosiaalista toimintaa. Tanssi kuuluu ihmiselle.

Musiikki ja tanssi

Musiikilla on vahva merkitys tanssissa. Tanssi nimittäin on usein rytmikästä ja sitä suoritetaan musiikin tai rytmin tahtiin. Oli se sitten millä lailla tuotettua vain. Eläimillä taasen tanssi yhdistetään usein pariutumiseen. Urokset monissa eläinlajeissa esittää tanssin viestiäkseen ja vietelläkseen naaraan paritteluun. Mehiläiset tanssivat siksi, että osoittavat missä päin pesässä on mettä ja jotkut eläimet tanssivat saavuttaakseen transsimaisen tilan esimerkiksi painovoiman kanssa leikitellessä. Tanssimisella ja erilaisilla tanssilajeilla on ollut paljon merkitystä ihmiskunnan historiassa, niin erilaisissa juhlatilaisuuksissa kuin rituaaleissakin. Tanssittu on kautta aikojen myös viihteellisessä mielessä. Baletti muun muassa on peräisin renessanssi ajoilta, jolloin aatelistolle ja yläluokille kehitettiin baletti viihteeksi. Ooppera, jolla on vielä vanhemmat juuret, sai siis rinnalleen baletin sen tanssi muodoksi ja se levisi kulon valkean lailla Ranskasta myös muualle Eurooppaan. Baletti perustui tarinoihin, kuten oopperakin ja siksi siitä niin tykättiinkin. Ihmisten erilaisia tunteita ja ilmaisuja voitiin esittää teatterilla ilman puhumistakin. Baletit käsittelivät fantasioita ja vieraita kulttuureja. Myöhemmin 1900-luvulla alettiin keksiä myös muita tanssilajeja ja näin kehittyivät modernit tanssilajit. Perinteinen baletti koettiin venyttelynä ja liian voimistelumaisena kaavautuneena tanssina ja haluttiin tuoda esille ihmisen vapaata ilmaisua tanssitaiteen kautta. Vuosisadan loppupuolella nosti päätään myös katutanssi, kun tanssi jalkautui aateliston parista rahvaan kansanhuviksi kaduilla. Jazztanssi, nykytanssi ja moderni tanssi nousivat yhä enemmän ja enemmän päätään ja syrjäyttivät perinteistä balettia. Tanssitaide muuttui monipuolisemmaksi ja keskiluokkien sekä alempien luokkien viihdykkeeksi. Tanssijoita löytyi joka tasoista ja jokaisesta genrestä. Tanssista alkoi tulla koko kansan huvia. Tanssi myös siirtyi yhä enemmän ja enemmän pois näyttämöiltä ihmisten pariin ja tanssijoilla oli enemmän taiteellista sanavapautta tehdä tanssista juuri oman näköistänsä. Kaavat ja tarkat askelkuviot jäivät pois ja tilalle tuli vapaata tanssimista, jossa omaa kehoaan käyttävät tanssijat saivat ilmaista itseään vapaammin.

Tanssi harrastuksena

Tanssi nousi vasta kaksi tuhatta luvulla pintaan harrastuksena ja vapaa-ajan liikunta muotona, tähän päivään mennessä tanssia voi harrastaa melkeinpä missä vain ja tarjolla on vaihtoehtoja aina perinteisestä baletista tankotanssiin. Siitä on tullut ajanvietto tapa vailla vertaa. Monipuolisuutensa vuoksi myös tanssin ulkopuolelle jäävä kansa voi aloittaa tanssin iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tanssia voi harrastaa lajimaisesti tai puhtaasti taiteellisuudesta. Se on mahdollista yksin, kaksin tai ryhmässäkin. Tanssin aloittamisen kynnys on matala ja siihen ei tarvitakaan isoja varusteita tai aloittamisen isoja investointeja, joten siltäkin osin kynnys tanssiharrastuksen aloittamiseen on matala. Tanssi sopii kaikille. Se on taiteen laji vailla vertaa.

Tanssi harrastuksena